Rómski žiaci sa zlepšujú v komunikácii aj cez divadelné predstavenia

20.05.2010 Celý región

Poša 20. mája (TASR) - Zlepšovanie komunikačných schopností formou dramatizácie, ako aj odbúravanie spoločenských zábran prostredníctvom hier a nadväzovania vzájomných kontaktov, je zámerom projektu s názvom Divadlom k ...
Učiteľka Nela Matejovská sa v rámci dramatického krúžku zameriava na prácu s rómskymi deťmi, s ktorými nacvičila už niekoľko divadelných predstavení.
\"Činnosť dramatického krúžku, kde sa stretávam s deťmi našej školy raz týždenne po vyučovaní, je pravidelnou aktivitou projektu. Začíname rôznymi hrami zameranými na uvoľnenie a regeneráciu organizmu, aby som žiakom navodila príjemnú atmosféru. Hlavná činnosť potom pozostáva z toho, na aký tematický celok sa momentálne zameriavame, \" priblížila Matejovská. Ako dodala, od jesene minulého roka pripravila so svojimi zverencami pre miestnych obyvateľov a žiakov školy niekoľko divadelných predstavení, a to rozprávku o červenej čiapočke, o koze rohatej ako aj imaginárny príbeh o príprave zvierat na Vianoce. \"Deti sa neučia texty naspamäť, je to istá forma improvizácie. Skôr ide o to, aby sa podľa možností držali dejovej línie a aby o príbehu rozmýšľali a tvorili vety, \" vysvetlila koordinátorka projektu. S mladými divadelníkmi by chcela do konca školského roka nacvičiť aj hru s názvom Poďte s nami do rozprávky.
Projekt zahŕňa aj nepravidelné aktivity. \"So žiakmi sme sa boli pozrieť aj na mikulášske predstavenie v meste Vranov nad Topľou a na pôde našej školy sa predviedli aj herci z prešovských divadiel, \" povedala Matejovská. Podľa jej slov mnohí žiaci nevedia dobre po slovensky a majú problém s vyjadrovaním. \"Vidíme však, že naša činnosť má svoje opodstatnenie, pretože viacerí sa v komunikácii výrazne zlepšili. Ak by im trocha viac pomáhali ich rodičia, bolo by to oveľa lepšie, \" konštatovala Matejovská.
Na projekte v hodnote 930 eur sa okrem prostriedkov z príspevku nadácie podieľali aj financie školského zariadenia. Základnú školu navštevuje v prvom až štvrtom ročníku výlučne 43 rómskych detí.
 

Vyberte región